گفت و گويم با خبرگزاري ايرنا درباره دکتر مهدي شهيدي

ساخت وبلاگ

 


 


 


حقوقدان البرزي صاحب نخستين نظريه حقوقي درباره تلقيح مصنوعي انسان در ايران


کد خبر: 82426899 (5832888) | تاريخ خبر: 24/11/1395 | ساعت: 10:6|


کرج - ايرنا - البرزپژوه و پژوهشگر فرهنگ و تاريخ البرز گفت: مرحوم دکتر مهدي شهيدي حقوقدان نامدار البرزي که 25 بهمن ماه سال 83 حين نگاشتن يک اثر جديدجان به جان آفرين تسليم کرد در واقع صاحب نخستين نظريه حقوقي درباره تلقيح مصنوعي انسان است.


دکتر حسين عسکري روز يکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا در آستانه 25 بهمن دوازدهمين سالگشت درگذشت دکتر مهدي شهيدي، افزود: از استاد شهيدي مقالات و سخنراني هاي متعددي در رشته هاي حقوق مدني، تجارت، بين الملل خصوصي و علوم کيفري و همچنين در موضوعات نوپديد فقهي و حقوقي همانند تلقيح مصنوعي و ناباروري، چاپ و منتشر شده است. وي اظهار داشت: او نخستين نظريه حقوقي تلقيح مصنوعي انسان را در سال 1345 در ايران مطرح کرد که مورد توجّه محافل علمي و پژوهشي قرار گرفت. وي گفت: دکتر شهيدي، مجتهد، استاد دانشگاه و حقوقدان نامدار البرزي در سال 1313 در خاندان علمي برغاني زاده شد. برغان روستايي تاريخي در شهرستان ساوجبلاغ واقع در استان البرز است.


عسکري افزود: وقتي در 12 سالگي پدرش را از دست داد، جدّ مادري اش آيت الله شيخ فتح الله شهيدي سرپرستي او را عهده دار شد، پس از گذراندن دوره دبستان و مقدّمات علوم اسلامي به همراه پدر بزرگش راهي حوزه علميه نجف اشرف شد. وي اظهار داشت: يک سال در آنجا به تحصيل پرداخت و در سال 1329 براي ادامه تحصيل به حوزه علميه قم رفت و در قم همزمان با تحصيل علوم حوزوي موفّق به دريافت ديپلم رياضي شد.


البرزپژوه و پژوهشگر فرهنگ و تاريخ البرز گفت: او پس از طي دوره سطح، سالياني در درسِ خارج فقه و اصول آيت الله سيّدحسين طباطبايي بروجردي و آيت الله سيّدمحمّد محقّق داماد يزدي و درس فلسفه و حکمت علامه سيّد محمّدحسين طباطبايي حضور يافت تا اينکه به درجه اجتهاد نايل شد. وي افزود: آيت الله شيخ محمّدتقي آملي هم اجتهاد او را تأييد کرد و در سال 1340 در آزمون ورودي دانشکده حقوق دانشگاه تهران قبول شد و پس از دريافت ليسانس، با رتبه نخست در آزمون کانون وکلاي دادگستري پذيرفته شد.


عسکري بيان داشت: در پاييز 1351 پس از دريافت کارشناسي ارشد در رشته حقوق خصوصي و 3 سال وکالت، جهت ادامه تحصيل به فرانسه رفت و در طول دو سال - که در نظام آموزش عالي فرانسه کم سابقه است - گواهي D.E.S (ديپلم مطالعات عالي) در رشته هاي حقوق خصوصي و علوم جزايي و دکتري دولتي (Etat) در رشته حقوق خصوصي از دانشگاه مونت پليه را اخذ کرد. وي گفت: «شرط مالکيّت موضوع عقد در حقوق اسلامي و مقايسه آن با حقوق فرانسه» عنوان رساله دکتري او بود که با نمره بسيار خوب پذيرفته شد. وي افزود: پس از بازگشت به ايران، در دانشکده حقوق دانشگاه ملّي ايران (شهيد بهشتي فعلي) با عنوان استاديار تدريس خود را آغاز کرد.


اين پژوهشگر البرزي ادامه داد: شهيدي در سال 1355 هجري شمسي با دکتر ايراندخت نظري (وکيل و مدرّس حقوق خصوصي) ازدواج کرد که حاصل آن 2 فرزند دختر و يک فرزند پسر است. وي گفت: استاد نمونه دانشگاه شهيد بهشتي در سال 1372، استاد برگزيده دانشگاه هاي ايران در سال 1380، حضور با عنوان وکيل در دعاوي بين المللي، فعاليّت در کميته استفتائات کانون وکلاي دادگستري مرکز، راهنمايي بيش از 120 پايان نامه مقطع کارشناسي ارشد و دکتري و آموزش قضات دادگستري تهران از ديگر موفقيّت ها و فعاليّت هاي علمي و پژوهشي او است.


عسکري افزود: همه دانش آموختگان حقوق در ايران، امروزه با کتاب هاي دکتر شهيدي به خوبي آشنايي دارند. وي اظهار داشت: آثار او عبارت است از تشکيل قراردادها و تعهدات؛ اصول قراردادها و تعهدات؛ آثار قرادادها و تعهدات؛ سقوط تعهدات؛ ارث؛ حقوق مدني 3: تعهدات؛ حقوق مدني 6: عقود معين؛ شروط ضمن عقد، کتاب «سقوط تعهدات» جلد دوّم کتاب «تعهدات حقوق مدني ايران» است که در سال 1368 به وسيله انتشارات دانشگاه تهران منتشر شد. وي گفت: استاد شهيدي درباره جلد نخست اين کتاب مي نويسد «متاسفانه در يک مسافرت کوتاه، آن را در داخل ساک، همراه خود برده بودم. سارقي به توهّم اينکه ساک مزبور حاوي وجه نقد يا اشياي قيمتي است به سرقت برد که علي رغم تلاش مسئولان تاکنون پيدا نشده است.»


عسکري اضافه کرد: از استاد شهيدي مقالات و سخنراني هاي متعددي در رشته هاي حقوق مدني، تجارت، بين الملل خصوصي و علوم کيفري و همچنين در موضوعات نوپديد فقهي و حقوقي همانند تلقيح مصنوعي و ناباروري، چاپ و منتشر شده است. وي افزود: او نظريه حقوقي تلقيح مصنوعي انسان را در سال 1345 مطرح کرد که مورد توجّه محافل علمي و پژوهشي قرار گرفت. استاد شهيدي در حال تکميل کتاب «شروط ضمن عقد و معاملات فضولي» بود که اجل مهلت نداد و در 25 بهمن 1383 درگذشت.


6156/ 6155 خبرنگار: نوشين طهماسبي ** پردازشگر: محمد عزيزپور.



خبر فوق در وب سايت خبرگزاري ايرنا



وب سايت روزنامه اطلاعات 


ادامه مطلب...

يادداشتم در وب سايت اسنا...
ما را در سایت يادداشتم در وب سايت اسنا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 4128askaria بازدید : 172 تاريخ : چهارشنبه 18 اسفند 1395 ساعت: 5:23